آموزش مفاهیم اولیه شبکه +Network (بخش اول)
شبکه چیست ؟
در دههی 60 میلادی آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته (ARPA)، بودجهای را به منظور طراحی شبکهی آژانس تحقیقانی پیشرفته(ARPANET) برای وزارت دفاع ایالات متحدهی آمریکا اختصاص داد. این اولین شبکهی رایانهای در جهان بود. در ابتدا شبکهها به شکل سازمانی و اختصاصی بود و بعد از گذشت زمان و با افزایش درخواست، در دسترس عام قرار گرفتند.
مجموعهای از سیستمهای مستقل از هم که به وسیلهی یک رسانهی انتقال با یکدیگر به تبادل داده میپردازند شبکه را تشکیل میدهند. در اینجا منظور ما از سیستمهای مستقل این است که هر سیستمی جدا از شبکه نیز به تنهایی کارایی دارد. در شبکههای کامپیوتری به هر کدام از سیستم ها Node هم گفته میشود. Node ها میتوانند شامل کامپیوترهای شخصی، تلفنها، پرینت سرورها و دیگر سختافزارهای مرتبط با شبکه باشند. شبکهها برای انتقال داده از رسانههای انتقال متفاوت، و از پروتکلهای ارتباطی به منظور سازماندهی ترافیک شبکه، مقیاسبندی شبکه، وضعیت جغرافیایی شبکه و اهداف سازمانی استفاده میکنند.
دلایل استفاده از شبکه
مهمترین دلایل استفاده از شبکه عبارتاند از:
- Resource Sharing یا اشتراک منابع سختافزاری و نرمافزاری و دادهها.
- افزایش قابلیت اطمینان.
- کاهش هزینهها.
- برداشتن محدودیتها و کاهش تاثیر فواصل جغرافیایی.
هر شبکه از بخشهای مختلفی شکل گرفته است که عبارتاند از :
- Client که منابع را درخواست میکند.
- Server منابع را در اختیار Client قرار میدهد.
- Media یا رسانهی انتقال مشترک بین Client و Server.
معرفی انواع شبکه و محیطهای انتقال در شبکه
شبکهها از جهات گوناگون به انواع مختلفی تقسیم بندی میگردند که ما در این پست آموزش مفاهیم اولیه شبکه +Network به معرفی آن ها و خصوصیات آنها میپردازیم.
تقسیمبندی شبکهها از نظر نیاز داشتن یا عدم نیاز به Server
شبکههای Peer to Peer یا نظیر به نظیر:
در این نوع از شبکهها هر سیستم، همزمان هم Client است و هم Server، یعنی هم دادهها را دریافت و هم ارسال میکند. این به چگونگی پیکربندی شبکه توسط شما بستگی دارد. این شبکهها نیاز به مدیریت تمام وقت نداشته و تعداد سیستمها 10 یا کمتر میباشد. هزینهی راهاندازی سیستمهای Peer to Peer پایین بوده و ورود و خروج در آنها به صورت محلی میباشد. این گونه از شبکه ها نیاز به Active Directory ندارند. نمونهای ساده از این شبکه در تصویر زیر نمایان است.
در این نوع از شبکهها یک یا چند سیستم همیشه به عنوان Server عمل میکنند و بقیهی سیستمها همیشه Client هستند. این شبکه ها نیاز به مدیریت تمام وقت توسط Server دارند و تعداد سیستمها در این نوع شبکه میتواند تا 5000 سیستم باشد. راهاندازی این نوع شبکه پرهزینه بوده و سیستم ورود و خروج به صورت غیر محلی است. این نوع از شبکه نیاز به Active Directory متمرکز دارد. سرویس Active Directory لیست همهی منابع مانند پرینترها و کاربران را در خود جای میدهد. نمونهای از شبکهی Client/Server در تصویر زیر نمایان است.